LILLI GÅR! 7 MÅNEDER

DERFOR SKAL DU AMME DIN BABY

img_5425
1: Der er mad, når baby er sulten – Ja, når man vælger at give flaske, så kan man være uheldig, at baby er MEGA sulten, og det tager jo altså lidt tid at blande en flaske + varme den – med mere. Når man ammer, er det bare 1: frem med brystet, 2: lade baby spise.

2: Baby bliver ikke nær så syg – Dette er nok mest min påstand. Men Lilli har kun været rigtig syg én gang, og stortset alle flaskebørn, jeg kender, næsten aaaaltid syge. Det er jo så vidunderligt, at kvindekroppen er skabt til at producere antistoffer i mælken til baby. Det betyder, at baby får en slags penicillin igennem mælken.

3: Nærvær – Det kan man vidst ikke diskutere. Når man ammer, er man tæt med sin baby på en helt særlig måde, og det kan en flaske altså ikke erstatte.

4: Sovemedicin – Altså, næsten. Der findes nemlig stoffer i mælken, som gør baby træt. Det er derfor babyer næsten altid falder i søvn ved mors bryst.

5: Mad på farten – Altså, baby skal ikke have alt muligt med, hvis man vælger at gå en lang tur, tage i centeret og så videre. Det klarer den madpakke, som mor altid har med sig, haha.

6: Mad om natten – Noget, jeg har været særligt glad for. Lilli vågner stadig mange gange om natten og skal have mad. Og fra dag 1 af har hun ligget i samme seng som jeg om natten. Det betyder altså, at jeg bare lige skal vende mig på siden, og så er der mad! Hverken Lilli eller jeg vågner rigtig af det, og efter jeg har givet hende brystet, falder vi begge i søvn. Det resulterer dog nogle gange i mælk over det hele i sengen, ups!

7 : Mest optimalt for baby – Det er der vidst heller ikke nogen, som kan være uenige i. Modermælk er det absolut bedste for de kære små. “det er velkendt, at børn, der ammes, vokser lidt langsommere end børn, der får modermælkserstatning, og det ser ud til, at det vækstmønster er mere optimalt, fordi det nedsætter risikoen for livsstilssygdomme senere i livet” OG læs så lige dét her:” Studiet viser nemlig, at børn der er blevet ammet, har større chance for at klare sig godt på den sociale rangstige, mindre tendens til stress og en højere IQ, end børn, der ikke er blevet ammet.”

8: Sundest for mor – Det skaber selvfølgelig et HELT særligt forhold mellem baby og mor, og på den måde hjælper det mor med at knytte sig til baby på en helt speciel måde. Men vidste du også, at man som ammende kvinde skal spise omkring 500 kalorier mere om dagen (god undskyldning for at spise mere mad), og desuden taber man sig meget hurtigere efter fødslen, hvis man ammer? Personligt tror jeg, jeg har trænet 2 gange siden fødslen, og jeg har tabt alle 16 kilo, jeg tog på, plus jeg faktisk vejer mindre nu, end jeg gjorde, før jeg blev gravid. Og jeg har INTET gjort – jeg udelukkende spist mere usundt og bevæget mig mindre. Det er vidunder-kuren.

HUSK nu at tage det hér indlæg med et gran salt. Jeg VED godt, at det ikke er alle, der har lyst/overskud/ikke kan og så videre(!!!) amme deres børn. Men det ændrer altså ikke facts. Og dem har jeg samlet ovenover. Jeg ved godt, at der kan komme alt muligt i vejen for amningen, så husk, at det ikke er et angreb mod de, som ikke ammer <3

Sidst vil jeg lige nævne, at amning ikke behøver ligne et overgreb, og at man sagtens kan gøre det fint og diskret. Jeg får for eksempel tit at vide, at jeg “ammer pænt” – hvad det nu end skal betyde, haha. Ej, men jeg ammer, uden at vise min bryst til andre end Lilli, jeg tager skam bare lige blusen lidt op over brystet, og så har jeg amme-bh på, og så er barnets ansigt jo for og skygger for brystet. Så det er faktisk ikke ret mange andre end Lilli, der har set mine bryster, når jeg ammer.

41 kommentarer

 • Lina

  Jeg håber der er nogen der slår dig ned på gaden en dag. Fuck, hvor er du dum og umoden at høre på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Er virkelig ked af, at din dag har været så slem, at du simpelthen var nødt til at efterlade den kommentar. Jeg håber seriøst, du får en ordentlig krammer af nogen, du holder af. God aften

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

   Det var en tarvelig og unødvendig kommentar. Lærke, bli’ ved med at være dig. Du gør det godt<3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Mange tak, Amalie <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Det var da en umoden og ubehagelig kommentar – hvad er det for noget at skrive til et andet menneske? At du er uenig med hendes holdninger, giver dig ikke ret til at skrive sådan noget. Det værste er, at du sikkert ikke engang har det dårligt over at have skrevet det! Men det burde du have!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   (Y) <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Det var da en umoden og ubehagelig kommentar. Hvad er det for noget at skrive til andre mennesker? At du er uenig med Lærke, giver dig ingen ret til at skrive sådan noget – det giver dig bare ret til ikke at læse hendes blog! Det værste er, at du sikkert ikke engang har dårlig smag i munden.. Men det burde du virkelig have!

   Mange kram til dig, Lærke!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirstine

   Hvordan kan du tillade dig at snakke sådan til andre mennesker? Du er da helt klart den umodne her. Føj en væmmelig tanke!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • C

   Du er da et frygteligt menneske, og jeg håber for gudsskyld ikke at du opdrager dine egne børn til at være som dig – det ville godt nok være sørgeligt. Hvis ikke man er enig i bloggen eller Lærke, så kan man da lade være med at læse med. Simpelt, og det virker endda 😉

   Du burde skamme dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   (Y) <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Bare en tilføjelse: der er lavet videnskabelige undersøgelser der konkludere, at man sagtens kan opnå samme form for nærver og den samme mor-barn-kontakt ved givning af flaske som ved amning. Bare så der ikke sidder fortvivlede kvinder derude, der er nervøse fordi de ikke kan amme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Men i så fald – er det stadig ikke lige så nemt, som hvis man ammer 😉 men det er da klart, at man kan det! Det er desværre bare ikke mange, der tager sig tiden – og mange lader desværre også de fleste venner og bekendte give barnet flaske. Og så er det ikke længere en mor-barn-relation.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Jeg er helt enig med dig, og jeg glæder mig inderligt til selv, at skulle amme en dag! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Det er jeg glad for, du synes! Og det skal du også <3 knus!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

   Jeg synes det ville være rigtig fint med nogle kildehenvisninger til videnskabelige undersøgelser, når nu du påstår, at det er facts du skriver her!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Du kan spørge en hvilken som helst sygeplejerske, sundhedsplejerske, læge, undersøge på nettet og så videre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

   Jeg synes bare du bør have kilder, andet end ting du har hørt, når du skriver et indlæg som dette. At have en mening er ikke det samme som, at servere fakta. Der er stor forskel. Og selvom du har al mulig ret til at have en holdning til amning og flaske, mener jeg ikke du bør ikke udlægge det som fakta -uden at have belæg for det.
   Du skriver at vi er skabt til at amme, som om at det pr definition er ensbetydende med, at det er det bedste. Men vi er jo også skabt til at få børn, mand og kvinde, det betyder vel ikke at det er bedre at være heteroseksuel end homoseksuel!?

   Desuden så er jeg sikker på at alt sundhedsfagligt personale ville svare, at at det vigtigste ikke et HVORDAN barnet bliver mæt, men AT det bliver mæt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Det er også fint, du synes det, men sådan blev det ikke 🙂 og du har ret i det med det sundhedsfaglige personale. Og det er klart også bedst i nogle sammenhænge. Men det kan man ikke vide, før man har prøvet. Og jeg synes, alle skal give amning en chance – netop fordi det er det, der er bedst for alle børn. Hvis det selvfølgelig dækker deres behov og så videre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Jeg er sygeplejerske, Kristina, og kan roligt bekræfte dig i, at alt det Lærke skriver, er fuldstændig rigtigt. Hvis du læser hendes indlæg ordentligt, skriver Lærke jo også at der kan være reele grunde til at man fravælger amning og at hun har fuld forståelse for dette. Men hvis man har mulighed for det og mor og barn er tilpasse med det, så ER amning det allerbedste for barnet. Modermælk er skræddersyet til baby og det er statistisk og videnskabeligt bevist at ammebørn er langt mindre syge (grundet antistoffer fra modermælken) og er i langt mindre risici for at udvikle livsstilssygdomme, osv.
   Der er ingen grund til at skrive med sådan en fjendtlig tone 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Jeg er tosset med den her kommentar!! Tak! Tak! <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kris

   Bare det at vi kvinder begynder at producere mælk når vi bliver gravide er da bevis nok for at vi er skabt til at amme..

   Fuldstændig ligesom at fertiliteten er højest i start 20’erne og at baby bliver udviklet et sted med en exit udgang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   (Y) <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Hvorfor mener du, at det er sværere at opnå samme nærvær og mor-barn-kontakt, med flaske end med amning? 🙂
   Og der er vel ingen der siger, at barnet nødvendigvis skal have en mor-barn-relation, det skal bare knytte sig til en primærperson. Jeg var selv flaskebarn, og knyttede mig derigennem mest til min far. Det var/er der som sådan ikke noget galt med. Man “mister” heller ikke førnævnte relation, ved at lade andre give baby flaske indimellem. Det vil alligevel næppe være størstedelen af gangene, at andre giver flaske, for de er der jo ikke hver gang baby er sulten 🙂 OG dertil kommer, at man med flaske har mulighed for at inddrage far mere i babyen, og lade ham mærke følelsen af at få den fantastiske kontakt og nærvær, som amning/flaske giver. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Jeg vil ikke uddybe mit indlæg mere, end jeg allerede har gjort, men bare lige tilføje, at vi jo alle ser forskelligt på det – og nu ammer jeg tilfældigvis, og jeg tror personligt ikke, at man kan få samme følelse, når man giver flaske, som når man ammer. Det er noget helt magisk. Men dermed ikke sagt, at det ikke er okay at give flaske! Somme tider ville jeg da også ønske, Lilli gad flasken, så Kristoffer kunne tage over. Men altså, vi kvinder er jo skabt til amning, og det lader jeg tale for sig selv 🙂

   Hav en rigtig dejlig aften<3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Jeg er bare nysgerrig på at høre, hvorfor det skulle give en bedre kontakt at amme fremfor at give flaske – hvis man ellers laver forholdene efter det, og “efterligner” amningen. Men ok, har man kun prøvet det ene, kan man selvfølgelig heller vide det. 🙂 tænker bare, at formuleringen skulle være anderledes, hvis det mest bunder i noget du tror/føler, frem for noget du VED. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Andersen

  Sikke et dejligt indlæg! Herhjemme ammer vi også, på 6. måned, og du vil måske få lidt reaktioner på det her følsomme emne, men vid, at det er ikke er fordi du skriver noget usandt, men fordi kvinder føler sig ramt. Det du skriver er jo sandt, heldigvis! Det er vidunderligt at amme 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Det er nemlig vidunderligt at amme <3 og du har helt ret! Knus til dig og gav en skøn aften!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine Gath

  Jeg kan se mindst ligeså mange fordele ved flaske. Min datter har (7, 9, 13…) heller aldrig været syg udover en omgang snotnæse, og hun har fået flaske, siden hun var 6 uger, og i dag er hun 7,5 måned. Dog har hun – efter at have fået flaske – sovet igennem… og fået MINDST 10 timer HVER nat uden én eneste opvågning overhovedet (bortset fra én enkelt aften… :D), hvilket jeg jo tror på er SÅ vigtigt for sådan et lille hoved, hvor der er SÅ mange nye indtryk, der skal bearbejdes hver dag. Det havde for os ikke kunnet lade sig gøre med amning. For os har det også været en fordel, at farmand, mormor o.lign. til tider har kunnet tage over og give en flaske. Og man kan få små brikker med modermælkserstatning i, som ikke skal varmes og blot skal hældes op i flasken, når baby er sulten, og man er på farten.
  Selvom min datter ikke er blevet ammet, siden hun var 6 uger, tror jeg på, det har været endnu bedre for hende at få sovet igennem hver evig eneste nat. Der er nok fordele og ulemper ved begge dele, for os var amning bestemt ikke en fordel. Jeg ville da ønske, at jeg kunne producere fløde, som nogle jo kan, så hun både fik de gode antistoffer OG sov igennem. Jeg ved, at du også mener, man selvfølgelig skal gøre det, man som mor ved, er bedst for sit barn, Lærke <3 Det er DEJLIGT med ammende mødre, og det er da noget af det smukkeste og fineste, der findes. Så det er fedt, at det bare lykkes for Lilli og dig og heldigvis også en masse andre derude. Kram <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Jeg synes det er et rigtig fint indlæg. Det er en øm tå for mange mødre, men måske det kan være rart for nogle at blive mindet om hvad det egentlig er man kæmper for, når amningen bare ikke kan fungere. Derudover er det også vigtigt at have i mente som mor, for man kan altså risikere at møde noget sundhedspersonale der opfordrer til at man begynder med flaske, selvom problemerne kunne have været løst.

  Synes du klarer det så sejt Lærke.Og tænk at hun allerede går og er sådan en glad baby <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Det er jeg glad for, du skriver 🙂 og du har helt ret! Børnene skal selvfølglig have dækket deres sult – og det er ikke alle, der kan det ved amning, og så
   Må man ty til flaske!

   Mange tak for kommentaren, hav en dejlig aften <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Deres jo fordele og ulemper ved alting. Ulempe ved amning er der er flere børn der får huller i tænderne af det, fordi man glemmer de skal have børstet tænder også om natten, flaske børn sover ofte bedre eller fx her nøjes vi med vand. Tandlæger ser ammebørn der har fået rådne tænder og bylder fordi man ikke husker det er sukkerholdigt og dermed ikke tænker over det skader tænderne også om natten.
  Dermed ikke at sige amning er en dum ting, jeg gjorde det selv, men vi trappede ud da han begyndte at få tænder, dog gjorde han det sent. Men jeg havde hørt nok fra tandlægen.

  Tror ikke nærvær nødvendigvis kun kommer med anning. Der er mange mødre der sidder med telefon og egentlig ikke koncentrere sig om nærvær. Tror det er vigtigt man nyder nærværet og ikke nødvendigvis det er sundt at sidde med sin telefon når man sidder med sit barn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabine

   Flaskebørn kan sove bedre ja, fordi mme ligger tungere end mm!
   Mme er jo sammensat på en standard formular, hvorimod modermælk passer lige præcis til ens barn, derfor vil nogen babyer blive “slået” ude af mme fordi det tager længere tid at fordøje end modermælk gør 🙂
   Og det synes jeg personligt ikke er en fordel, da det jo blot er et udtryk for deres fordøjelse er på overarbejde 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kathrine

   Nu opfordres der jo til, at helt små babyer sover op til 18 timer i døgnet, FORDI søvn er så fandens vigtigt for de små hoveder. Jeg ved fra mig selv, at en afbrudt nattesøvn slet ikke er det samme som en kontinuerlig for mig, så jeg tror på – mme eller mm – at det er sund for barnet at komme heeelt ned i den dybe søvn. Og det er også der, væksthormonerne udskilles, immunforsvaret opbygges osv. Det kan for nogle ikke lade sig gøre med amning.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg må lige indskyde, at natamning ikke er ensbetydende med dårlig tandhygiejne. Den måde baby sutter på, når det ammes, gør, at det ikke ligger og søber rundt i munden, som det kan gøre når man bruger flaske. Derudover indeholder modermælk enzymer, som beskytter mod karies:) Men derudover er jeg helt enig – der er fordele og ulemper ved begge ting, og der kan være mange gode og valide grunde til ikke at amme:)

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27767121

   http://www.ammenet.dk/wiki/tandhygiejne (der er links til nyeste forskning om amning og tandhygiejne sidst i artiklen)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • C

  Jeg er medicinstuderende (langt henne i uddannelsen), og med min viden, fra fx. faget ”Mor og barn”, så er det også helt rigtigt hvad Lærke skriver 🙂 Og det er nemlig også rigtigt, at der kan være grunde til at man ikke har muligheden for at amme, og også kan opnå et fantastisk mor/barn kontakt. Jeg synes det er et dejligt indlæg at læse og en hyldest til kvinder der ammer <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Dejligt med sådan en kommentar <3 og du har helt ret. Mange tak, hav en skøn dag!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Hej Lærke, hvordan gør du i forhold til alkohol og det at amme? Kan man godt drikke et glas vin når man stadig ammer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Migoglillimy

   Ja, det føler jeg godt,man kan. Hvor nogle mener, at de slet ikke vil drikke. og det forstår jeg også godt! Men jeg selv kan godt lide at nyde et glas vin engang i mellem 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Nu har jeg både haft et ammebarn og et flaskebarn og der er mange fordele ved begge. Men jeg synes bestemt ikke det er så sort/hvidt som du gør det til.
  1. Når du er inde i rytmen tager det 2 sek at lave en flaske. For mig var det ligeså hurtigt at lave en flaske som at sætte mig ned og hive brysterne frem.
  2. Mit ammebarn overhaler flaskebarnet med længder, når det handler om sygdom. Han var syg hele tiden.
  3.Det kan man sagtens diskutere. Der er fuldt ud ligeså meget nærvær ved flaske som ved at amme.
  4. Mit flaskebarn faldt også i søvn ved hver flaske da hun var lille.
  5. Du har ret i der er mere oppakning, men til gengæld nød jeg, at jeg ikke skulle pakke brysterne ud i tide og utide.
  6. Hører lidt til nr. 1. Det tog ingen tid at blande en flaske om natten plus sengen ikke er fyldt med mælk.
  7.Jeg har ikke gidet lede forskning igennem for det, så det punkt har jeg ikke noget til.
  8. Jeg knyttede samme bånd til begge mine børn og tabte graviditetskg på trods af jeg ikke ammede. Mange jeg kender har slet ikke tabt sig på trods af amning. Den er vist individuel.

  Som sagt verden er ikke sort/hvid og for nogle er flasken bare et bedre valg.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LILLI GÅR! 7 MÅNEDER