I GÅR VAR DEN DEJLIGSTE DAG: BABYSHOWER

MINE TANKER OM AT VÆRE UNG MOR

IMG_3464IMG_3462 IMG_3463 IMG_3453 IMG_3465 IMG_3455

Det, jeg bliver spurgt aller mest om, er nok, hvad jeg tænker om at blive sat i boksen som “ung mor”, så nu tænkte jeg, at det nok var på tide med et lille indlæg.

Først og fremmest: at være en god mor handler ikke om alder, men erfaring på så mange punkter. Hvad man selv kommer fra, om der har været plads til udvikling, om man er blevet støttet i sine beslutninger, og vigtigst af alt: Om man har fået nok kærlighed, og værktøjer til at bringe den kærlighed videre til andre mennesker.

Jeg er vokset op i en helt fantastisk, tryg familie med en mor, far og en storesøster. Vi er meget forskellige, men vi har alle vores menneskelige værdier i orden, vi er meget kærlige – både overfor hinanden, og over for nye mennesker. Vi har krammet, kysset, snakket, leget, sunget, danset og haft det sjovt, hele min barndom, og jeg kan ikke sætte en finger på noget i min opdragelse, som jeg ikke er glad for eller stolt af.

Jeg har altid haft det godt i børns selskab. Den kærlighed, ærlighed og skøre verden, de lever i, facinerer mig helt vildt! Også derfor vidste jeg, fra jeg gik i 3. klasse, at jeg skulle være lærer eller pædagog. Og det blev så til pædagog – og mine planer er at blive 0.klasseslærer.

At være mor handler ikke om, hvor mange penge, tid, regler eller venner man har. At være mor handler om at være mor. Det er et fuldtidsjob, som starter den dag, man føder sit barn, til den dag man dør. Bliver man allerede skræmt ved den tanke, burde man nok vente et par år – men jeg er aldrig blevet skræmt ved tanken om at være mor, og jeg har altid vidst, jeg skulle have børn – også tidligt. Jeg manglede bare lige ham, som skulle være far. Og ja, ham fandt jeg jo for cirka 2 år siden, og nu skal vi være forældre til sommer.

Det er sjovt, at de mødre, der “brokker” sig over unge mødre, oftes er dem, som arbejder vildt meget, ikke har tid til deres børn, glemmer dem, bliver skilt fra deres mand, eller lever i et on-OFF forhold hele barnets/børnenes barndom. Det er for mig et meget større svigt, end det at være ung mor? Ikke at have styr på sit liv. Børn har brug for faste, trygge rammer, og det ved jeg, jeg kan give mit barn – og masser af kærlighed og omsorg. Hvad fanden har det nu med alderen at gøre? Er der noget, jeg har misset, eller hvad?  Hvis man har værdierne i orden, og er klar til at “putte sig selv på hylden” i visse situationer og altid sætte et andet menneskes ønsker og behov først, så er man klar. Det er jo det, det handler om, når man skal være forældre.

Jeg giver dog de af jer ret, som mener, at nogle unge mødre ikke burde have børn, fordi de ikke aner noget om det, og aldrig “ser” deres børn, men det har vel for søren intet med alderen at gøre. De kunne lige så godt være 40, som de kunne være 18.

Ja, det kræver meget overvejelse, for det er altså hele resten af éns liv, det handler om. Men når man først ved, man er klar, så er man klar. Og jeg er faktisk sikker på, at alle de mennesker, som betyder noget for mig, de der altid vil være der – de VED, at Kristoffer og jeg er 100% klar. Og det har jeg faktisk været længe.

Og de mødre der stadig sidder derude og tænker: jaja, jeg er ikke overbevist, og det er så ih så åh så
Hårdt og det er i små piger slet ikke klar til og bla bla bla: det er jeg sådan set fuldstændig ligeglad med. Jeg kan sagtens forstå og sætte mig ind i, hvor hårdt det er at have børn. Men det er det jo, uanset, hvor gammel man er, når man får det. Modenhed har intet at gøre med alder, og man kan være moden på mange måder. Jeg kender mange, som er 1000 gange mere modne end jeg er på nogle punkter, men som ingen børn har, og stadig elsker at feste. De er jo bare modne på andre punkter end jeg. For jeg er sikker på, at jeg er lige præcis så moden, jeg skal være, når det kommer til at skulle være mor.

Hvad er det egentlig, at være en god mor? Er det, at vide at der mindst 30000 på kontoen om måneden, og have 4 ipads og fjernsyn i alle rum, til når nu barnet keder sig, eller er det, at være stabil, driftsikker, danne en base for barnet, der er trygt og kærligt, og være der, når barnet har brug for én?
Jeg er altså på den sidste, hvad siger I?

29 kommentarer

 • Paula

  SÅDAN Lærke! Sådan skal det bare lyde. Hold nu kæft I bliver nogle gode forældre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Som min svigerfar så klogt sagde, da vi lidt unge (25 år) fik tvillinger; jo længere tid man venter med at få børn, jo flere år fravælger man faktisk med sine børnebørn”.
  Det er fantastisk at få tidligt børn. Ens krop kan meget bedre bære en graviditet og man har ikke levet mange år, hvor der kun har været fokus på en selv. Jeg tror det kan være meget sværere og hårdere at blive mor som 35-årig, da jeg forestiller mig at omvæltningen bliver meget større.
  I skal nok blive fantastiske forældre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Det er jo så sandt! Plus at man som forældre kan mere, når man er ung: løbe rundt og lege, uden at få ondt i ryggen og så videre! Kunne ikke give dig mere ret! 🙂
   God dag <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så sandt som det er sagt! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Dette her indlæg har virkelig givet mig ro i kroppen! Mig og min kæreste har snakket om i snart 1 år, at vi gerne vil være forældre. Vi har nu besluttet at prøve stille og roligt. Jeg selv har haft OCD siden jeg var 8 år, men har haft føles af, at det betyder, at folk ikke mener jeg kan være en god mor for mit barn. Jeg har oplevet mere end mange mennesker kommer til hele deres liv. Jeg ved at jeg bliver den bedste mor for vores barn. Jeg er træt af, at folk er så pisse dømmende overfor unge mødre. Siden jeg var barn, har jeg vidst at jeg ville have børn tidligt. Bare fordi man er mor, kan man også godt tage en uddannelse eller hvad man nu ønsker. Jeg synes også der er kommet alt for meget fokus på, at man bliver en dårlig mor, bare fordi man er ung. Det mener jeg er helt forkert. Jeg er ikke i tvivl om, at du bliver verdens bedste mor overfor Lilli My, selvom du kun er 20 år ligesom jeg selv er. Alt mulig held og lykke herfra med din lille pige. Jeg misunder dig så utrolig meget. Knus herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Det er jeg meget flad for at høre! Jeg håber virkelig, at du bliver gravid forholdsvis hurtigt, og at du, din kæreste, og dit kommende barn får det fantastisk <3 tro på dig selv, du er sej!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Super godt indlæg! Jeg er så enig! Dejligt med et positivt syn på unge mødre og fædre – i bliver fantastiske som forældre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • astrid

  sejt indlæg lærke!
  jeg glæder mig til at følge dig når du bliver mor – for du bliver helt sikker en rigtig god en

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Fede billeder og fedt indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amy

  Jeg er sikker på? at du bliver en skide god og helt fantatisk kærlig mor! Dog er jeg uenig, i din måde at fremstille skilsmisse- og kvinder der forlader deres mænd. Det lyder en smule negativt, og i nogle tilfælde gør det altså barnets liv markant bedre- dette er foreksempel tilfældet hos mig. Dette er på ingen måde nævnt som kritik- ville blot pointere at skilsmisse KAN være en positiv ting.(det er nok bare i langt færre tilfælde end de negative!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   JEg tror måske det blev formuleret forkert. JEg mener bare, at de mødre, der går fra deres mænd, og lever i on-off forhold hele barnets barndom, ikke skal kritisere mig, bare fordi jeg er ung. Selvfølgelig er det bedst i mange skilsmisse-tilfælde for alle parter, men man skal stadig tage hensyn til barnet/børnene. Ikke lade dem møde ALLE ens kærester, før man er lidt mere sikker, og så videre! 🙂

   Min kæreste kommer selv fra en skilsmissefamilie, så det er bestemt ikke ment, som det måske kom til udtryk…

   Men mange tak for din kommentar, og hav en dejlig dag <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • At være en god mor er aldrig entydigt, og aldrig aldersbestemt 😀
  Søde billeder.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg er enig med dig, om det vigtigste budskab af dem alle. Alder definere ikke om man er en god mor eller ej. Ja der er selvfølgelige biologiske faktorer som spiller ind og der er statistisk set større risiko for komplikationer jo ældre man er i forhold til graviditet og fødsel. Men det kan jo diskuteres herfra og til dommedag om man skal være ung mor eller “ældre” mor. Min mor var 35 år da hun fik mig og har altid været der for mig og min lillebror udover hendes arbejde på 48 timer om ugen. Jeg har altid haft hendes støtte, kærlighed, tid, stabilitet og omsorg etc. Men jeg har også veninder, som har fået børn i en tidlig alder og de klare det skide godt. Jeg har også kendt venner i mine forældres omgangskreds, som fik børn først i deres 20’er men det var bare for at få børn de kunne vise frem og så smuttede de ellers ud og gjorde karriere. Så børnene voksede op uden støtte og tilstedeværelse fra deres forældre. De fik ting, penge og gave konstant, indtil det hang dem langt ud af halsen. og jeg har også mødt forældre der fik børn sent som havde meget svært ved at klare opgaven og hvor faderen døde kort efter hans datter blev konfirmeret. Jeg vil bare frem til, at jeg synes vi skal fokusere mere på at kvalitetstid, omsorg, kærlighed, nærvær og støtte fra forældre end hvilken alder de har. Jeg vil ønske dig alt mulig held og lykke med Lilli og det glæder mig, at høre du har nogle gode værdier med hjemmefra, som du kan give videre til Lilli.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Jeg har stor respekt for unge mødre – især efter jeg selv er blevet mor. Personligt mener jeg selv, at jeg har en anden ballast og styrke nu her i slutningen af 20’erne, sammenlignet med da jeg var i starten af 20’erne, som gør det nemmere for mig at håndtere den store omvæltning det er at få et barn.

  En ting vil jeg dog gerne lige påpege. Du skriver, at du godt ved, hvor hårdt det bliver at få et barn. Det TROR man, at man gør, men man har ingen idé 😉 Det siger jeg for at du ikke bliver helt chokeret over at finde ud af, at det er anderledes og hårdere, end du forestillede dig. Jeg lover dig til gengæld, at det også er langt mere fantastisk at blive mor, end man har evner til at forestille sig, før man har født 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Jeg er ikke ung ung mor, jeg er 26, men er da den yngste i min mødregruppe.
  Jeg har allerede nu erfaret det handler ikke om alder, derimod om indstilling.

  Herhjemme har vi besluttet at så længe vi er enige om hvad vi gør, så tror vi på det er det rigtige.
  Igår da vores søn blev ammet og gylpede i hele vores seng, så både madras og dyne var gennemblødt, det vi gjorde var bare at grine af det hele, trods det var kl 1 i nat og måtte skifte sengetøj. Det gør vi herhjemme holder sammen, vi skændes aldrig trods vi i over 4 måneder kun har fået max 3 timer i søvn i træk. Men så længe man kan finde den komiske side af tingene. Hører ofte i mødregruppe de er trætte af deres børn vågner 2-3 gange om natten, men vi kan jo ikke tvinge dem til at sove.

  Jeg tror ikke alder betyder noget, derimod at din kæreste og dig er enige og kan skabe stabilitet for en den lille pige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Dejlig kommentar! 🙂 Jeg tror du har helt ret!

   Hav en dejlig dag<3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  J

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Barbara

  Jeg må indrømme at det gør lidt ondt i mit hjerte, at du skriver at mødre der går fra deres mand, ikke kan give trygge rammer til deres børn. Min mor og far gik fra hinanden da jeg var to år gammel, og på trods har jeg haft en helt fantastisk barndom – og jeg vil i dag ikke have været foruden, at mine forældre gik fra hinanden, for det har lukket op for endnu flere fantastiske familieforhold i form af støttende papforældre og søskende i stakkevis. Jo det var hårdt for mine forældre, og jeg har også fået af vide at jeg synes det var svært da jeg var helt lille. Men det er satme ikke ensbetydende med, at jeg er blevet svigtet. Der er helt sikkert nogle, som har følt sig svigtet derude, for skilsmisser er ikke for sjov. Men pas på med at skære det over i én kam, for så kommer du hurtigt til at agere som dem der siger, at alle unge mødre ikke er modne nok. Tænk over retorikken Lærke. For jeg forstår godt, at du er træt på at høre på fordomme om unge mødre. Men tænk over ikke selv at smide fordomme på bordet så.

  Jeg ønsker dig og Kristoffer det bedste! Tak fordi du læste min smøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   JEg tror måske det blev formuleret forkert. JEg mener bare, at de mødre, der går fra deres mænd, og lever i on-off forhold hele barnets barndom, ikke skal kritisere mig, bare fordi jeg er ung. Selvfølgelig er det bedst i mange skilsmisse-tilfælde for alle parter, men man skal stadig tage hensyn til barnet/børnene. Ikke lade dem møde ALLE ens kærester, før man er lidt mere sikker, og så videre! 🙂

   Min kæreste kommer selv fra en skilsmissefamilie, så det er bestemt ikke ment, som det måske kom til udtryk…

   God lørdag <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Hej Lærke!
  Du virker som en rigtig sød og moden pige- som du også skriver, måske særligt med henblik på det at få børn. Nu er jeg jo blot en simpel læser, der følger med i dit liv, fordi din udvikling som menneske har været interessant, samtidig med, at du gør nogle ret vilde køb engang i mellem(envy muuuch). Det jeg vil frem til er, at jeg- hvor underligt det end lyder- føler jeg kender dig (en smule), og derfor har jeg også lyst til at kommentere det indlæg du netop har udgivet, fordi jeg synes du laver en lidt forsimplet kritik af folk, der kritiserer unge mødre. Jeg kan til tider være en af disse kritikere. Men her handler det mere om, at jeg efterhånden kender et par stykker, der da de i starten af 20’erne havde droppet ud af diverse studier og ikke følte de orkede noget, så i stedet valgte at få et barn; for det kunne de om ikke andet finde ud af.I sådanne familier bliver det synd for barnet, før eller siden. Og her synes jeg at alderen kan spille ind, for man modnes da helt klart også med tiden. Og havde disse piger holdt ved i uddannelsesland lidt længere, så var de måske endt med et job, der kunne gøre livet lidt bedre for deres børn: kontanthjælp er nu engang ikke at foretrække. Jeg ved at nogle af disse piger elsker deres børn rigtig højt, og jeg ved også at de vil deres børn det bedste, men de har bare allerede født barnet ind i nogle rigtig skidte præmisser. Og det er derfor jeg har min skepsis overfor unge umodne mødre.
  Men hold da op en lang saga – for at opsummere kan jeg vel bare kort sige at min kritik af unge mødre bunder i, at der ikke er flere som dig. Held og lykke med baby, jeg er sikker på hun får det bedste liv og de bedste præmisser, som noget barn fortjener! 🙂

  De bedste ønsker fra Eva

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Jeg forstår godt, hvad du mener, men jeg holder dog stadig fast i, at jeg ikke tror, det har noget med alderen at gøre! Men vi har jo alle forskellige meninger, og det er helt okay! 😀

   GOd dag<3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I GÅR VAR DEN DEJLIGSTE DAG: BABYSHOWER