FORD TRANSIT

FARMOR

2280_1089431029947_5160_n2280_1089431029947_5160_n

Så er der altså taget hul på kærlighedsugen. (Læs forklarende indlæg her)

Starter ugen med et indlæg om min farmor.

Min farmor er et af de varmeste mennesker I hele verden. Glad, frisk og et fantastisk godt menneske. Hun hjælper, hvor der kan hjælpes, og hvor hun kan hjælpe. Hun er en rigtig farmor. Altid med åbne arme, og klar til at gribe én, hvis man falder. Laver fantastisk, fantastisk mad, og elsker alle omkring hende. Min farfar og farmor har været sammen i rigtig mange år. Siden min farmor var blot 18 år. De elsker hinanden over alt på jorden, og det er så livsbekræftende….

Men så skete uheldet. I 2008 (eller 09) fik min farmor konstateret kræft. Vi var alle meget chokeret, da min farmor levede sundt, røg ikke, cyklede hver dag, og spiste god mad. Men vi var selvfølgelig alle sammen sikre på, at hun nok skulle klare det. Hun skulle bare blive rask.
Men det blev hun ikke. Hun blev mere og mere syg. Men så skete det, vi havde ventet på. Hun fik en operation, der skulle gøre, at hun ville blive “rask”. Ihvertfald rask nok til at kunne leve mange år endnu.

Vi blev ringet op en dag, da vi var på vej til hospitalet for at se hende. Operation var ikke gået godt. Det kunne ikke lykkes. Hun lå på hospitalet rigtig længe. Vi besøgte hende meget tit, og hver gang, sørgede jeg for at fortælle hende, at jeg elskede hende, selvom jeg har utroligt svært ved at sige det til andre. Vi fik valget mellem at få hende hjem, så hun var total dopet, og så lade hende sove ind i sin egen stue hos sig selv, eller lade hende dø på hospitalet. Hun  ville selv meget gerne hjem, og derfor var det selvfølgelig det, vi valgte.

Hun kom hjem i en hospitalsseng og lå i stuen, med udsigt over hendes meget, meget smukke have. Hun havde slanger og jeg ved ikke hvad, alle steder omkring sig, så hun ikke ville lide den sidste tid, hun havde tilbage. Der kom en sygeplejerske en eller flere gange om dagen og gav hende piller og så videre. Min farmor kunne ikke længere spise, og det eneste væske, hun indtog, var en vatpind, duppet med lidt vand.
Vi tog alle fri fra skole og arbejde, så vidt som vi kunne. Mig, min mor, min far, min søster, min tante, farbror, kusine, fætter, kusine, kusine, fætter og fætter, samt min anden tante og farbror, og så selvfølgelig min farfar.  Min far og jeg var hos min farmor hver dag. Hun skulle have de bedste sidste dage.

Men hun ville ikke give slip. Hun kæmpede, og allerede efter 2 dage derhjemme, mistede hun stemmen og alle reaktioner. Det eneste man hørte fra hende, var når hun havde ondt, og græd stille. Vi kunne ingenting gøre. En aften, da jeg sad alene i stuen med hende liggende i senge, tog jeg hende i hånden, og sang en stille sang til hende, som hun altid gjorde, når jeg ikke kunne sove, da jeg var lille. Jeg sagde, at det hele nok skulle gå, og vi alle sammen nok skulle passe på hinanden og på os selv. Så nu måtte hun godt lukke øjenene, og få fred. Det var det hårdeste, jeg nogensinde har sagt. Først lørdag eftermiddag, klokken lidt i 12, gav hun op. Hun kæmpede i næsten en uge, før hun sov ind.

Tiden efter var forfærdelig og hård. Min farmor havde fået fred, så det var selvisk at tænke, at man bare ville have hende igen. Men jeg kunne slet ikke fungere, og da jeg nogle måneder siden blev konfirmeret, holdt jeg en tale, hvor jeg bad om et minuts stilhed for min farmor, men orderne ville bare ikke ud. Jeg brød fuldstændig sammen. Min søster forsøgte at hjælpe med at få det sagt, men heller ikke hun kunne. Nu er det snart rigtig mange år siden. Jeg får stadig en klump i halsen og en tårer eller to ned ad kinden, når jeg tænker på hende.

Min farmor var et fantastisk, og jeg vil aldrig glemme hendes skønne latter, smil og stemme. Hun er for altid i mit hjerte.

33 kommentarer

 • Signe Lykke

  Hold da helt vimmer, et smukt indlæg, Lærke! Det er så det gør helt ondt inde i hjertet på mig, fordi jeg virkelig ved hvordan du føler, da jeg har oplevet noget lignende.

  Min farmor var min bedste veninde. Jeg besøgte hende omkring 2 gange om ugen. Hun var 91 år gammel, men alligevel var hun frisk og hun var en aktiv kvinde med mange venner og veninder.
  Af og til røg min farmor på hospitalet, pga. væskemangel. Det gjorde hun også den sidste gang hun kom på hospitalet. Jeg var nede at besøge hende en dag -det var fredag eftermiddag, kan jeg huske. Vi snakkede og hyggede os, indtil hun pludselig virkede fraværende og holdt op med at svare mig. Det viste sig at hun havde fået en blodprop i hjernen. Hen over dagen nåede hun at få 5 blodpropper i hjernen, der til sidst medførte, at hun hverken kunne bevæge sig eller tale. Hun kunne kun ligge ned, uden nogen chance for at udtrykke sig. Det eneste egentlige livstegn vi fik fra hende, var når en tåre løb ned af kinden på hende.
  Min farmor døde om aftenen ugen efter. Jeg græd først til begravelsen.
  Farmor havde lovet at komme til min konfirmation, men hun døde desværre et halvt år før, og i lang tid var jeg rigtig skuffet over det, men har med tiden lært at acceptere det.

  Du skal være glad for, at du tog dig sammen til at sige til din farmor, at du elsker hende. Det tog jeg mig aldrig sammen til og det fortryder jeg idag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Hold da op, en historie. Jeg håber du har det godt den dag i dag, man konmer sig vel i bund og grund, aldrig over at miste en person, så tæt på. Knus og kærlighed <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Årh hvor er det smukt, bliver helt rørt Lærke.
  Den historie er værd at læse for enhver!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nana Sophie

  Der fik du lige en tåre eller 5 til at komme frem. Det minder mig om da min farfar blev syg og hele hans sygdomsforløb. At skulle give slip på ham var så svært. Det er kun et år siden. Puha.
  Du er fantastisk dygtig til at skrive, det må du endelig aldrig stoppe med at gøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Det er jeg ked af at høre. Det er altid svært at miste. knus herfra!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • malou

  vild smukt skrevet ! må indrømme jeg knep en tåre eller to…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie Harry

  Hold nu op, et indlæg, Lærke! SÅ smukt.
  Jeg gik i 4-5 klasse, da min morfar døde og det var godt nok også noget af det hårdeste jeg nogensinde har oplevet. Men du er så stærk Lærke, det har du altid og vil altid være <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Meget smukt og rørende, Lærke.
  Jeg har (gudskelov for det) stadig min mormor og morfar, som jeg elsker overalt på jorden. De er gamle og ikke helt raske, så jeg sørger for at besøge dem, så tit jeg kan, og derudover taler jeg flere gange om ugen i telefon med min mormor. Hun er syg, så hun har ikke særlig meget socialt og derfor ved jeg, at det betyder meget for hende at få lov til at følge med min i mit og min søsters liv. Jeg har ingen som helst idé om, hvad jeg skal gøre, når jeg mister dem – lige nu forestiller jeg mig bare, at min verden bryder fuldstændig sammen….. Da jeg læste dit kom jeg helt til at tænke på, at jeg ville have lyst til at tale med dig, når det “sker” (hvilket forhåbentlig først er om lang tid!), for det lader til, at du har været igennem det og har haft og har det på samme måde med din farmor – måske lyder det fjollet… Kram til dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • jeanne

  dét er det smukkeste og bedste indlæg du nogensinde har skrevet – al ros!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara Jensen

  Virkelig smukt skrevet! Fik selv en klump i halsen da jeg læste det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hold da op, hvor gør det ondt i maven at læse dette indlæg. Min farmor er selv syg af kræft, hun fik konstateret sidste sommer, og hun kæmper hver evig eneste dag, selvom det bliver sværere… Men smukt indlæg, som virkelig er rørende!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • andtheblack

   Det er jeg simpelthen så ked af at høre! Du er velkommen til at kontakte mig på min mail, hvis du har brug for én at snakke med, som ikke er i din familie!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina L Møller

  Min farmor, betyder også alt for mig i verden, Og jeg er så ked af at høre at din farmor ikke er her mere.
  Jeg fik helt en klump i halsen. Og jeg kendte hende ikke engang.
  Men hun vil jo altid være hos di i dit hjerte 🙂

  Hilsen Nina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hold kæft det er godt skrevet smukkeste og sødeste Lærke! Du er fantastisk til at skrive dine følelser ned. Alt ros til dig <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Smukt skrevet Lærke! Det var meget rørende at læse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Lærke det er meget smukt skrevet jeg måtte knibe en tåre,
  hvor er du en dejlig pige.
  jeg kendte din mor da hun var en meget lille pige.

  knus Helene

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Årh, det er det mest smukke og rørende indlæg jeg længe har læst.
  Jeg er så glad for at høre, at du har været så tæt med din farmor, og har haft så meget glæde af hende. Jeg mistede min mormor da jeg var tre, og min farmor døde af kræft da min far var 16, så har aldrig rigtig haft et forhold til nogen af dem, og det er jeg så ked af at jeg ikke har fået muligheden for. Men er meget glad for at høre hvor glade, og taknemmelige andre er for at have deres bedsteforældre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  åh hvor er det smukt skrevet lærke!! jeg græd godt nok nogle tårer da jeg læste din fine tekst

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Endnu et fantastisk indlæg om alt det, der har været svært….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Rigtig smukt skrevet!!! <3
  Du fik tårerne til at løbe ned af mine kinder. Bare tanken om, at jeg en dag kommer til at stå i samme situation som dig, gør mig ked af det og bange. Det er hårdt at miste, og jeg tror aldrig, at det er noget, man kommer over. Man lærer blot at leve med det. Til slut vil jeg sige tusind tak for en god blog og give dig mit yndlingscitat med på vejen
  "Man kan græde over, at de er væk, eller man kan smile, fordi de har levet. Man kan lukke sine øjne og ønske, at de vender tilbage eller man kan åbne sine øjne og iagttage det, de efterlod <3"

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FORD TRANSIT