KEEP IT REAL

WAY TO BE BLACKSTER

Skærmbillede 2013-02-20 kl. 22.02.11

Efter Maries 
indlæg om “blackster generationen”, er ordet Blackster blevet
 spredt milevidt, og overeksponeret. Flere og flere unge piger, er
gået fra “hipster” – til “blackster”. Hvis du er en rigtig 
blackster, har du – eller ønsker du dig alt på overstående billede .
Du er dybt forelsket i “Acne Atacomas”, du har en sort skaterskirt-
nederdel, en stor sweater, du ønsker dig YSL Arty Ring, samt Nike
 Air Max i hvis, og du har – eller ønsker dig en Balenciaga day, du 
lægger udelukkende sort/hvid billeder på din blog, og du er yderst
 inspireret af Olsen tvillingerne. Udover det, består dit klædeskab 
udelukkende af sort, hvidt og gråt tøj, og du læser selvfølgelig min søsters 
blog. Jeg går selvfølgelig selv ind under ordet “blackster”, og jeg
er ovenudlykkelig for, at Marie har skabt denne generation. Før i 
tiden, blev man kaldt “Hipster”, eller “mainstream”, og ordet
”hipster”, tror jeg folk bruger, uden at vide, hvad der ligger i
det, og bare tænker, at alle bloggere er hipsters, hvilket jeg
bestemt ikke mener. Jeg har stillet selve skaberen af fænomenet
”Blacker”, nemlig Marie Jedig, nogle spørgsmål: (hahah)

Hvordan startede du som
 Blackster?

Jeg vil egentlig mene, at hele
 definationen af blacksterkulturen ikke nødvendigvis passer på mig, 
min stil og mit billede på mode. Jeg skabte begrebet for at 
definere en stilart, der ikke førhen var specificeret, men som man
så overalt i det danske gadebillede. Det startede mest i sjov, men
 mange unge piger kunne hurtigt finde sig selv i denne beskrivelse,
 og identificerede sig med begrebet blackster. Min personlige stil
har elementer fra begrebet, men jeg tror egentlig ikke, at min stil
er så let at putte ned i en kasse – og så er blacksterfænomenet
måske også noget, jeg er vokset lidt fra med tiden. Jeg er dog
 stolt over at have udviklet et begreb, der blev anvendt i så høj en
 grad, og som mange piger bruger som stilindikation.

Hvordan mener du, at Blackstergenerationen udvikled e
sig?

Problemet med blackstergenerations definationen
er, at den er fastlagt på et helt konkret tidspunkt. Mode og stil
er i konstant bevægelse, og generationens defination vil derfor
flytte sig. Man kan sige, at fænomenet er eksploderet her i landet;
forleden dag søgte jeg på “blackster” på Instagram, og der dukkede
over 900 billeder op! Det er blevet et velkendt begreb, som også er
blevet diskuteret og sat fokus på, på mange blogs, hvilket er ret
så sejt, synes jeg.

Hvornår hører man under
 kategorien Blackster?

Det hele starter med
 udgangspunkt i en forkærlighed for sort tøj. Hertil kommer en lang
ønskeliste af ting, der er meget velkendte i modebilledet og
 blogland generelt set. Det handler meget om få items, der skaber en
helhed med et enkelt og let-genkendeligt udtryk. Det er måske her, 
jeg skiller mig mest ud fra
 definationen, fordi jeg ikke altid vælger den enkle
vej, og fordi min stil ikke er bygget på trends.

Hvad/hvordan er
fremtidens Blackster?

Mængden af blogs med
 blackstertema er et stærkt stigende begreb, så jeg spår hele
stilarten en stor fremtid. Definationen af det, at være blackster,
vil ændre sig som hele generationen ændrer sig, og som 
blacksterfænomenet spredes, vil flere påvirkes af det, og måske
tage det til sig.

Er ordet Blackster negativt, eller 
positivt? 

At sætte en kasse ned over en stilart er 
ikke positivt i mit hoved. Men at bruge blacksterstilen som 
inspiration i sin egen stil kan have sine fordele. Det handler 
meget om øjnene, der ser, tror jeg, og det kan i hvert fald være et 
begreb, der samler en gruppe, unge, smukke piger og drenge i et
 slags fællesskab. Det er i hvert fald mit håb og min tanke bag 
konceptet.

 

23 kommentarer

 • Emilie

  Det med, at man er “rigtig blackster”, hvis man ejer bestemte designerting, gør mig vildt irriteret. Jeg går kun i sort eller gråt tøj udover et par enkelte items, der ikke er i disse farver, så derfor burde jeg teknisk set også være blackster. Folk spørger mig tit, om ikke jeg skal have andre farver blandt mit tøj end sort, så derfor må jeg vel være blackster? Udober det bryder jeg mig ikke om det at blive sat i en bås mht. det tøj, jeg går i – jeg tager det på, som jeg kan lide og føler mig godt tilpas i 🙂
  Lidt forvirrende kommentar, men altså… He he.
  Dejligt indlæg btw. – det er dejligt med sådan nogle indlæg en gang imellem!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line Andersen

  Fint indlæg.

  Hvor er den sorte rullekravebluse fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Jedig Jørgensen

   Jeg ved det ikke, jeg tror den er fra Only eller H&M, men den er rigtig mange år gammel 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Andersen

   Øv. Tak for svaret! God søndag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg synes, at det er lidt noget underligt noget at sige, at man har opfundet ordet “blackster”. Jeg havde personligt hørt ordet flere gange før og så tror jeg næppe, at man kan regne med, at alle dem som har hashtagget ordet på insta alle læser Maries blog :s og så forstår jeg ikke lige det med, at man “selvfølgelig” læser Maries blog bare fordi man har den stil? Lyder lidt selvhøjtideligt i mine øjne. Men ellers fint indlæg og kan helt sikkert nikke genkende til mange af de items, som du har beskrevet, som mange bloggere ønsker sig/har (: det er lidt skægt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Jedig Jørgensen

   Marie har ikke opfundet ORDET, men hun har lavet en betegnelse af det, som hun mener det er, hvis man kan sige det sådan.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Jeg tror der er noget galt med din bloglovin, jeg har i hvert fald ikke fået indlæg fra dig siden “the lord of the rings” indlægget 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Jedig Jørgensen

   Øv, hvor mærkeligt? Tak fordi du skrev det, det vil jeg kigge nærmere på! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • kathrine

  Da jeg var yngre, havde jeg det fint med dette begreb. Jeg synes det var fedt, at kunne komme ind under en bås og stræbe efter de overstående ting. Men da jeg nu er blevet ældre, er jeg begyndt at kunne se de negative sider af dette. Alle disse unger som prøver at gå ind under denne kategori, lever i en illusion. At blive sat ind i en bås og prøve at stræbe efter disse ting er en yderst negativ ting, hvis jeg selv skulle sige det. De bestræber sig efter at være “blacksters” og prøver at danne en småt samfund, hvor de kan holde sammen.

  Jeg kan sagtens se den gode inspiration i blacksters, men jeg ved at man som yngre ikke har den samme evne til at se det som en inspiration, men mere som en levestil. De items som der er beskrevet i indlægget skal man eje for at være en del af blacksters og derfor bruger de mange penge på dette. Det skal de da selvfølgelig have lov til. Det er jo deres egen sag. Men jeg synes bare på en eller anden måde, at det hurtigt bliver et meget fast begreb, ved at sætte faste items ind som en del. På en måde har det tvunget unge, der drømmer om at være ligesom Marie til at kunne lide samme ting som hende. Jeg har selv været “besat” af blacksters grundet lavt selvværd og taler derfor ud fra egen erfaring. Jeg er nu godt på vej væk fra det. Jeg går stadig i samme slags tøj, men jeg har lært at det ikke gælder om at have specielle items og være inddelt i en gruppe. Det gælder om at være sig selv, selvom det godt kan minde om så meget andet. Bare købe noget, hvis man kan lide det og ikke fordi en eller anden person har det…

  Håber det ikke er blevet for forvirrerende, da jeg plejer at være dårlig til at udtrykke mine holdninger. Men håber det er forståeligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Jedig Jørgensen

   Det er ganske forståeligt, og en god kommentar, men jeg er sgu ked af, at så mange skriver, at i tror, at hvad jeg mener er, at man kun kan være blackster, hvis man har alle de dyre mærker, det er jo ikke det jeg skriver. Men der er tendens til, at hvis man hører under kategorien blackster, så enten har man – eller ønsker man sig overståede items. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • kathrne

   Det er fuldt klar over. Og det er netop det, som jeg synes er lidt irriterende ved hele tendensen. Jeg ved godt, at ethvert individ selv vælger, hvilke hjemmesider de følger og kigger på og derfor vælger at blive påvirket til fx blackster stilen. Det er ikke noget, man som blogger på den måde skal tænke over, da det så bliver at for censureret, hvis man skal tænke over hvert indlæg. Men jeg ved bare, at selvom unge selv vælger er de dog blevet påvirket ubevidst til at gå ind på hjemmesiden. Mange unge ændrer deres smag og stil efter et par måneder i blogland (inkl. mig), og det er bare sørgerligt at det skal ende sådan. Tendensen med at blacksters kan lide disse ting er jo fordi, at store og utroligt inspirerende mennesker som dig og din søster kan lide dem. Det er ikke noget de selv har valgt på den måde, da de bliver påvirket gennem jer.

   Dette er ikke ment som kritik, da jeg godt kan lide dig og din søsters blogs, men jeg har selv kunne føle det tæt på, hvordan man ændrer sig grundet store inspirationer i ens liv. Man bliver besat af, at skulle have de samme ting. Det her er selvfølgelig ikke noget som, I kan gøre noget ved, da det er hele samfundets skyld, at det er kommet så vidt. Det er måske også bare en bekymring for at dem bag skærmen ikke selv kan styre deres kildekritik og ikke rigtig har fundet deres egen stil og derfor aber efter jer.

   Haha. Føler lidt at man kan høre min AT-opgave i det her 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie-Marie

   Har et par gange læst Maries blog og faldt lige over det her indlæg. Er meget enig i dig, Kathrine (:
   “Blackster”-stilen bliver sammenlignet med hipsterstilen, men jeg erindrer ikke noget ansøgningsskema man skal igennem for at blive medlem af den klub (:

   Jeg synes “blackster”-tendensen (tendens er altså en overdrivelse) lyder dyr og lidt selvhøjtidelig, så jeg tror bare jeg vil blive ved med at gå i sort tøj og holde mig væk fra den loge. Men hey altså, sort tøj er fucking lækkert og kvalitet endnu bedre (:

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Jaaaaa, et lækkert indlæg! Synes virkelig at du udvikler dig helt vildt som blogger lige i tiden – du bliver bedre og bedre 🙂
  Synes det her indlæg var rigtig sjovt at læse, fordi det var så gennemført. Og sjovt – jeg har hele tiden troet at jeg var lidt en blackster, men nu kan jeg se, at jeg nok (udover at jeg kun går i sort og hvid) falder lidt udenfor kategorien! Hihi. Men rigtig godt arbejde Lærke, bliv ved med det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Jedig Jørgensen

   Mange tak! Og du kan jo sagtens være blackster, uden at være nogle af ovennævnte ting! Og igen, tak! Dejlig kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Hvordan kan det at elske sort tøj nogensinde have en så streng og træls sammenhæng med dyre mærkevarer produkter, som du beskriver i starten af dit ellers udemærkede indlæg, Lærke?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Starter lige med at sige at både du og din søster har en vildt fed blog! Opdatere jeres blog flere gange om dagen;-). Men som en del andre unge er jeg en af dem, som kun lever af en lav SU og har derfor ikke råd til alle disse elskværdige designervare… Men går dog stadig kun i sort/grå og hvid. Vil du/i så mene at dette ikke er indbegrebet ‘blackster’ (det er skam ikke fordi jeg stræber efter dette går i det tøj jeg synes er pænt – og har råd til), men ville lige høre hvordan landet ligger;-)?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Jedig Jørgensen

   Ja, selvfølgelig! Jeg mener ikke, at der er nogen mennesker, der kan vurdere, hvornår man er blackster! Man er blackster, når man selv mener det! Det eneste “krav” der vel i virkeligheden er, er at man går meget i sort tøj? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Okay:-) Det var skam også min egen opfattelse af begrebet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie Amalie

  Hej! Vil du ikke linke til din polyvore? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke nogle fede ting! Sort er altid en vinder! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt indlæg – nej jeg er med dig mht. at blive sat i bås… Men fede artikler i collagen!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KEEP IT REAL